Klassieke Homeopathie

Homeopathie is een geneeswijze die ongeveer 200 jaar geleden is ontdekt en ontwikkeld door Samuel Hahnemann (1755-1843). Het is een natuurlijke methode om acute of chronische klachten te behandelen. Homeopathie stelt zich ten doel om met natuurlijke middelen de eigen geneeskracht zo te stimuleren, dat het gezonde evenwicht hersteld wordt en de klachten verdwijnen. Homeopathie gaat er vanuit, dat een ieder van ons inwendige geneeskracht bezit. Helaas komt deze geneeskracht door moeilijke omstandigheden soms zo onder druk te staan, dat het zijn werk niet goed kan doen. De oorzaken kunnen vele zijn: teleurstelling, frustratie, stress, een verhuizing, relatieproblemen, opvoeding, onverwerkte gebeurtenissen, zorgen, verdriet, te hard werken, spanningen, slaapgebrek, angsten, eenzijdige voeding, ongezonde leefwijze, bijwerkingen van reguliere medicatie en de PIL etc. Een passend homeopathisch middel afgestemd op die ene persoon met zijn klachten, kan de geblokkeerde geneeskracht stimuleren het verstoorde evenwicht weer te herstellen.

De homeopathie gaat uit van het gelijksoortigheidsprincipe: “Het gelijke geneest het gelijkende”, ofwel “similia similibus curenter” : een principe dat door Hahnemann werd ontdekt en een geheel nieuwe visie in de geneeskunde introduceerde. Deze regel houdt in dat: een bepaalde stof (plant of mineraal) in een grote dosis bij een gezond mens een bepaald ziektebeeld kan oproepen, die stof in kleine hoeveelheden kan ditzelfde beeld bij een patiënt helpen genezen.

Een voorbeeld van dit principe is bv. te zien bij warmte- en koud reacties: als we het heel warm hebben, helpt een hete douche de warmte te bestrijden. Dit lijkt misschien op het eerste gezicht vreemd, maar ons mechanisme wordt door een hete douche gestimuleerd om zichzelf af te koelen. Een koude douche zal ons lichaam aanzetten extra warmte te produceren, waardoor we het na de koude douche warmer hebben dan daarvoor en heeft uiteindelijk dus een averechts effect. Kleine brandwonden genezen dan ook sneller door warm water, dan door koud water. Nog een voorbeeld is het drinken van koffie: kort voor het slapengaan kan dit leiden tot slapeloosheid. Dr. Hahnemann ontdekte dat door koffie sterk te verdunnen en verder volgens homeopathische wijze te bereiden dat het juist slapeloosheid kan bestrijden – mits het totaal beeld van de persoon past.

Als homeopaat maak ik dus gebruik van een middel, dat in eerste instantie hetzelfde beeld oproept dat al bestaat, maar door het lichaam te prikkelen ofwel “wakker te schudden” wordt het gestimuleerd het verstoorde evenwicht te herstellen.
Als klassiek homeopaat schrijf ik een geneesmiddel voor dat niet alleen gekozen is op uw klacht of ziekte maar dat ook passend is bij u als persoon. Het verschil met ‘klinische homeopathie’ is dat hier geneesmiddelen vooral worden voorgeschreven op basis van alleen de klachten.

Het eerste consult:
Voordat ik een passend middel en verdere behandeling kan uitkiezen is het van belang, dat ik een goed inzicht heb in de persoon die voor behandeling komt. Vandaar dat een eerste consult ninimaal 1½ uur duurt. Ik vraag daarbij niet alleen naar de lichamelijke klachten, maar ook naar de achtergrond van de klachten: naar een mogelijke aanleiding, onverwerkte gevoelens, storende gedachten maar ook naar vreemde onverklaarbare verschijnselen en persoonlijke eigenaardigheden. De slaap- en eetpatroon en allerlei andere onderwerpen die met uw gezondheid samen kunnen hangen, komen aan de orde.

Volgende consulten:
zijn om de werking van het geneesmiddel en verdere behandeling na te gaan en duren meestal 60 minuten. Het hele verhaal van de patiënt wordt weer doorgenomen en gekeken of er veranderingen hebben plaats gevonden.

Wat kun je na inname verwachten?
Daarbij is het belangrijk om te weten of de klacht acuut is of chronisch. Dit is bepalend voor de snelheid van werking van het middel. Het middel kan in acute situaties in minuten werken!
Neem een oorontsteking, het kind komt huilend van de pijn binnen, na het juiste middel kan echt in 5 minuten de pijn weg zijn! Natuurlijk is er dan nog wel roodheid in het oor, maar de pijn is weg en de genezing op gang. Het is dus een fabeltje dat homeopathie langzaam werkt.

Chronische klachten die jaren bestaan vragen doorgaans meer tijd. O.a. aan de hand van het duur van de klachten, het gebruik van medicijnen en het volgen van andere behandelingen kan ik na het eerste consult een indicatie geven van hoe lang de behandeling kan duren.

Na het innemen van een middel kan er een begin verergering van de klachten optreden – dit is tijdelijk en een goed teken. Oude klachten kunnen ook even terugkeren om dan weer echt te genezen en verdwijnen. Iedereen reageert wel anders dus is het niet te voorspellen wat de reactie op een middel zal zijn. Soms merk je pas na 40 dagen het effect van het middel.

Klik op de link om het verhaal te lezen in pdf-document: Verhaal uit de praktijk